torsdag den 3. maj 2018

Præsentation til forfattervalg og primærtekster

Hey Bloggen, nu vil vi kort gennemgå hvilke forfattere, som I skal arbejde med, og hvilke tekster I skal læse! 

Vi har valgt at arbejde med H.C. Andersen og Brødrene Grimm, da de er to af de mest centrale eventyrforfattere i Norden. Derudover arbejder vi også med Rune T. Kidde, som har skrevet en moderne version af Rødhætte og ulven. Vi har eksempler på både trylleeventyr, skæmteeventyr og tingseventyr, så I kan lære, hvad de hver især indeholder.

Primærtekster:


Rødhætte og ulven
Folkeeventyr skrevet af Brødrene Grimm i starten af 1800-tallet. Eventyret handler om en lille pige, der skal aflevere en kurv med mad til sin bedstemor. På vejen møder hun en ulv, som vil spise hende og bedstemoren. Eventyrets morale var at skræmme små piger fra at tale med fremmede ulækre mænd.
Link: https://scanning.intrapol.phmetropol.dk/downloaddocument/1139



Den lilla møghætte og pulven:
En satirisk genfortælling af Rødhætte og ulven, skrevet af Rune T. Kidde i 2010. Vi har valgt at tage denne tekst med, for at arbejde med et moderne eventyr.
Link: http://modtryk.dk/pdfs/9788773947845.pdf



Rumleskaft:
Endnu et folkeeventyr skrevet af Brødrene Grimm i starten af 1800-tallet. Rumleskaft handler om en møllerdatter, som skal lave tråd om til guld, men da hun ikke kan gøre det, opgiver hun sit førstfødte barn til Rumleskaft, som betaling for hans hjælp. Da møllerdatteren ikke vil give hendes barn væk, skal hun istedet gætte Rumleskafts navn, for at slippe ud af sin aftale med ham.
Link: https://www.grimmstories.com/da/grimm_eventyr/rumleskaft



Klods Hans:
"Klods Hans" er skrevet af H.C. Andersen i 1855. Eventyret handler om tre brødre, der alle skal op på kongeslottet for at fri til prinsessen. Klods Hans finder på vejen en krave, noget pludder og en træsko, som han tager med som gaver til prinsessen. Klods Hans' lærde brødre griner af ham, men i sidste ende vælger prinsessen Klods Hans som sin mand, da han kan få hende til at grine.
Link: https://www.andersenstories.com/da/andersen_fortaellinger/klods_hans



Den standhaftige tinsoldat: 
Igen et eventyr skrevet af H.C. Andersen i 1838. Eventyret handler om en tinsoldat, der er forelsket i danserinde klippet af papir. Men en trold i en æske, vil ikke have, at tinsoldaten kigger efter danserinden. Tinsoldaten bliver stillet i vinduet dagen efter og falder ud. Herefter kommer han på noget af et eventyr, men ender i kakkelovnen, hvor han smelter sammen med sin danserinde.
Link: https://www.andersenstories.com/da/andersen_fortaellinger/den_standhaftige_tinsoldat 




Ingen kommentarer:

Send en kommentar